Cobdene

Extension to a country home located in Mereworth Village with an emphasis on forming a connection to nature & creating a home that embodies classic rural design paired with subtle modern comforts.


Our brief was to extend a picturesque country house to accommodate the whole family all the while retaining its charm & character. The priorities for the design was to allow as much natural light as possible to flood the space, with a strong emphasis on family spaces that facilitated hobbies, such as a piano room with views of the stables, as well as social areas for the whole family to come together.

From the Designer, ‘This is an exciting project for us as it facilitates so many of our ideals; the importance of natural light on our well being, & the value of family spaces, for both social & quiet times.’

‘With an emphasis on natural light, we set about orientating the rooms according to the orientation of the site towards the sun; the breakfast room features oversized floor to ceiling doors looking East for the morning sun, the Kitchen & large open plan areas face South utilising solar gains to help heat the space in the winter months, & the piano room looks West towards the stables for the setting of the evening sun.’

Type  Residential Extension

Client  Private Client

Location  Mereworth

Constraints  Green Belt

Status  Planning Submitted

  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

© 2020 JRD Kent Ltd